• BIST 100

    8794,79%0,88
  • DOLAR

    32,34% 0,18
  • EURO

    35,08% -0,25
  • GRAM ALTIN

    2237,19% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3955,10% 0,13

GEÇMİŞ OLSUN İNEGÖL ZARARIMIZ BÜYÜK

İnegöl'ün  kırsal 6 mahallesinde etkili olan dolu ve sağanak yağışın ardından ekili arazilerde sel meydana geldi.

23.06.2020 15:59:00 0
GEÇMİŞ OLSUN İNEGÖL ZARARIMIZ BÜYÜK

İnegöl'ün  kırsal 6 mahallesinde etkili olan dolu ve sağanak yağışın ardından ekili arazilerde sel meydana geldi. İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, 7-8 bin dekarlık alanda zararın olduğunu, çilek, ayçekirdeği, buğday, meyve bahçelerinde 10 ila 15 Milyon lira civarında zararın olduğunu kaydetti.

Dün Saat 19.00 sıralarında etkili olan sağanak ve dolu yağışı Kurşunlu, Süpürtü, Küçükyenice, Çitli, Yiğitköy, Dömez, Olukman, Kınık ve Eymir Mahallelerinde sele neden oldu. Çilek tarlaları sular altında kaldı. Yağış sırasında mahallerin sokaklarında adeta su seviyesi yükseldi. Yağış ve rüzgar nedeniyle ağaçlar evlerin üzerine devrildi.

İnegöl Ziraat Odası ve İnegöl İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, zarar tespiti için sahaya çıktı.

ZARAR 10 MİLYON
İncelemenin ardından açıklama yapan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Bildiğiniz gibi mevsimler değişti; Mayıs ayı bizim bu bölgemizde yağmurların olduğu aylardır. Bu 7-8 senedir Haziran ayına kaydı. Bu yönde korkumuz vardı. Dolu olur yağmur olur. Gerçekten etrafımızdaki birçok yerde Keles, İznik, Bursa ve çevrelerinde sel baskınları dolu afetleri oluyordu. Maalesef dün akşamda bizde de oldu. Şu anda Kurşunlu mahallemizde bulunuyoruz. Bu bölgede aşırı yağmur sel baskını arkada gördüğünüz gibi seraları uçurdu. Kanalların içerisine su oturdu, dolayısıyla bu kök çürüklüğüne sebep olabilir. Tabi bu sadece Kurşunlu mahallemizle kalmadı. Yanı başımızda Kınık, Çitli, Küçük Yenice, Eymir, Yiğitköy, Olukman mahaleleri tarafından şu tepeleri aşmak suretiyle Yenişehir tarafına giden aşırı bir yağmur ve aynı zamanda rüzgar da vardı. Ağaçları devirdi yolları kapadı. Baya zararımız var. Allah beterinden korusun diyorum ama bizzat olayı yaşayan arkadaşlarımız var. Zarar gören alanı tespit etmek zor ama nerden baksan 7-8 bin dekar alan vardır yani. Boydan boya gidiyor çünkü belirli bir hattı alıyor. Bu gün de yağmur riski devam ediyor yarın da devam ediyor. Herşey Allah’tan rabbim beterinden korusun. Bu yağmurlar böyle devam ettiği zaman zaten su oturdu kanallara dolayısıyla kök çürüklüğü olduğu zaman çilek verimi yüzde 20 ye bile düşer. Bunun rakamını ölçemezsiniz. Özellikle Çilek te zarar var ayçiçeği ve Buğday da zarar verdi. Bana göre; yaklaşık 10 ila 15 Milyon lira arasında zarar var gibi” dedi.

ZARARIMIZ BÜYÜK
Kurşunlu Kırsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Adnan Satılmış, seralarda zararın olduğunu belirterek, “Uzun zamandır yağmasından dolayı, çilek tarlalarımızda zarar var. Yine de geçmiş olsun diyoruz” dedi.

KENDİMİZİ EVE ZOR ATTIK
Dolu olayını yaşayan Olukman mahallesinde  ikamet eden Necmettin Esentürk ise, “Ben koyundaydım baktık arka taraftan Kurşunlu istikametinden büyük bir kara bulut geliyor, kendimizi eve zor attık. Hayvanları kurtardık ama mahsulümüz gitti. Allah’tan gelene de amenna yapacak bir şey yok, devletimiz inşallah bunları görür halkımız vatandaşımız köylümüz devletimizden yapabildiği kadar yardım bekliyoruz. Her taraf bembeyaz oldu videolarını çektik biz Haziran ayında kar yağmış gibiydi arpa tarlasında neredeyse arpaları biçecektik, fakat tarlada bir şey kalmadı tarlalar bembeyaz oldu. Hatta ben çocuklara gelin kartopu oynayın haziran ayında kartopu değil ama buz  topu oynayabilirsiniz diye espri yaptım çocuklara. Zarar yüzde 100. Ne buğday tarlası kaldı ne ayçekirdeği ne mısır tarlamız hiç bir şey kalmadı hepsi bitti. Kimisi düğün yapacaktı kimisinin borçları vardı mesela benim abim var düğün yapacaktı oğluna gündöndülere bağlamıştı ümidini. Şimdi kara kara düşünüyor adam nasıl yapacağım ben bu düğünü diye. Sigortalarımız da yok buraların çoğunu icar olarak ekiyoruz tarla sahiplerinden kiralıyoruz veya İnegöl’e göçüp giden tarla sahiplerinin tarlalarını ekiyoruz yani sigortamız yok tapularımız yok. Devletimiz bize el verirse destek olursa devletimizin büyüklüğü olmazsa da canı sağ olsun devletimize zeval vermesin rabbim” dedi.

AYÇEKİRDEKLERİ SULAR ALTINDA KALDI
Süpürtü Mahallesi Muhtarı İbrahim Arıkan da, “Dün akşam saatlerinde yağan yağmurdan hem doludan zarar gördü hem selden zarar gördü aşağı yukarı köyün yüzde 50’si ayçiçeği ve buğdaylar yerle bir oldu şuanda BUSKİ ve belediyenin çalışmasıyla suyu aktarmaya çalışıyoruz. Tahmini olarak aşağı yukarı bin-bin 500 dönüm arasında buğday ile ayçiçeği karışık” dedi.


15.9° / 6.4°

YAZARLARIMIZ

DİĞER HABERLER