• BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42

ZORUNLU DEPREM SİGORTASINDA TARİFE DEĞİŞTİ

Tüm ev ve iş yeri sahiplerinin yaptırması gereken Zorunlu Deprem Sigortası'nda değişiklik yapıldı. Her yıl güncellenen tarifeler Resmi Gazete'den duyuruldu.

Güncel 19.01.2021 17:57:00 0
ZORUNLU DEPREM SİGORTASINDA TARİFE DEĞİŞTİ

2021 yılında bir mesken için verilebilecek azami teminatı tutarı yapı tarzı ayrımı yapılmaksızın 240 bin liradan 268 bin liraya yükseltildi.

Bununla birlikte betonarme yapılarda sigorta bedeli hesabına esas metrekare bedeli 1134 liradan 1268 liraya diğer yapı türleri için de 782 liradan 874 liraya yükseldi.

DASK NEDİR?
Açılımı Doğal Afet Sigortaları Kurumu olan ve 2000 yılından beri hizmet veren tüzel kimlikli kamu kuruluşu DASK, zorunlu deprem sigortası sağlayıcı faaliyetlerde bulunmaktadır. Sloganları "Deprem geçecek, hayat devam edecek" olan DASK, deprem sonrası vatandaşların hayatını devam ettirebilme ve onların güvenlerini sağlayabilmeyi amaç edinmiştir.

Zorunlu Deprem Sigortası depreme karşı alınan önlemlerin başında gelmektedir. DASK olarak da bilinen bu sigortayı yaptırdıktan sonra bazı bilgilerin bazı devlet kurumlarına bildirilmesi gerekmektedir. DASK adres kodu da zorunlu bilgiler arasındadır. 10 basamaklı bir sayıdan oluşan DASK adres kodu, ülke sınırları içinde yer alan tüm evlerin sahip olduğu özel bir koddur. 1 Mart 2003 tarihinden bu yana zorunlu hale gelen deprem sigortasında bu bilgilerin ilgili kurumlara bildirilmesi gerekmektedir.

DASK neleri kapsar?
Temeller
Ana duvarlar
İstinat duvarları
Tavan ve tabanlar
Bölümleri ayıran ortak duvarlar
Merdivenler
Asansörler
Koridorlar
Sahanlıklar
Çatılar
Bacalar

DASK Hesaplama Nasıl Yapılır?
Günümüzde evlerde DASK sigortası yaptırılmadığı takdirde su, elektrik gibi abonelikler açılmaz. O nedenle DASK yaptırmak zorunludur. Her yıl yenilenmesi gereken Zorunlu Deprem Sigortası, deprem nedeni ile oluşacak her türlü afette hasarları karşılar.

DASK yaptırılırken sigorta prim bedeli, bina yaşı, daire özellikleri, bölgenin deprem riski ve yüz ölçüme göre belirlenir. Aynı zamanda Zorunlu Deprem Sigortası maliyetlere bağlı olarak belirli bir teminat ücreti sunar. Yapı maliyetlerindeki artış ile birlikte teminat tutarı da bina tekrar inşa edileceği zaman toplam gider baz alınır. Aynı zamanda yapının değeri, azami teminat tutarını aştığı zaman sigortalı kişi dilerse isteğe bağlı olarak deprem sigortası da yaptırabilir.

ADRES KODU NEDİR?
Ülke sınırları içerisindeki her ev ve iş yeri için kendine özel 10 haneden oluşan özel numara adres kodudur. Deprem sigortası poliçesi işlemlerinde ve daha birçok işlemlerde kullanılmaya başlanan adres kodu, 1 Mart 2013'ten itibaren zorunlu hale geldi. Deprem sonrasında vakit kaybetmeden ulaşım sağlanan ve zorunlu deprem sigortanızı kolayca yaptırmak için adres kodunun mutlaka öğrenilmesi gerekmektedir. Adres kodu öğrenmek için www. adreskodu.dask.gov.tr web sitesi üzerinden kolayca ulaşım sağlanmaktadır.

KAYNAK: TAKVİM


15.9° / 6.4°

YAZARLARIMIZ

DİĞER HABERLER