• BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42

Av. Atakan Çelik


EYVAH TELEFONUM BOZULDU!

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte akıllı telefonlar hayatımızın her alanında yer bulmaya başladı. Artık cep telefonlarımız olmadan işlerimizi yürütemez, hayatımızı sürdüremez duruma geldik. Telefonumuzun şarjı azalınca telaşlanmakta hatta panik havasına girip şarj aletine koşmaktayız.


Peki, yaşamımızın bütün noktalarına giren bu ve benzeri ürünlerin arızalandığında, ayıplı çıktığında nasıl bir haklarımız var bunları biliyor muyuz? Birçoğumuz sahip olduğumuz bu hakların neler olduğunu bilmemekte ve hak kayıpları yaşamaktadır. Şimdi kısaca satın almış olduğumuz ürünlerde sorun yaşadığımızda hukuksal olarak hangi haklara sahip olduğumuzu biraz inceleyelim:

Öncelikle tüketici, satın almış olduğu bir malda arıza/ayıp tespit ettiğinde derhal bu sorunu ürünü almış olduğu satıcıya bildirmelidir. Yapmış olduğu bu bildirim sonucunda ise tüketicinin birçok seçimlik hakkı bulunmaktadır:

Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’ un 11. maddesi

-Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,

-Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,

-Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,

-İmkan varsa satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme

gibi birçok hakkı bulunmaktadır. Tüketici bu seçimlik haklardan istediğini seçebilmekte olup, satıcının, tüketicinin isteğini yerine getirmesi gerekmektedir.

Diyelim ki almış olduğunuz ürün ayıplı çıktı ve satıcıda yukarı bahsetmiş olduğumuz haklarınızı kullandırmadı, üründeki ayıbı da gidermedi. Ne yapacağız? İşte bundan sonra derhal ikamet etmiş olduğunuz yerdeki Tüketi Hakem Heyeti’ ne (her yıl belirlenecek olan başvuru miktarına göre) başvuru yapılmalıdır. Yapılacak olan başvuruda da yine yukarıdaki seçimlik haklara sahip olunacak ve başvurunun lehinize sonuçlanması halinde ilamlı icra takibi yapılarak hak kaybınızın giderilmesi sağlanacaktır.

  • Salı 15.9 ° / 6.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 10.3 ° / 4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.3 ° / 1.6 ° Güneşli