• BIST 100

    8794,79%0,88
  • DOLAR

    32,34% 0,18
  • EURO

    35,08% -0,25
  • GRAM ALTIN

    2237,19% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3955,10% 0,13

Turhan Şahin


İNEGÖL VE BURSASPOR İLİŞKİLERİ

Bursamızın köklü amatör takımları; Acar İdmanyurdu, Akınspor, Çelikspor, İstiklal ve Pınarspor birleşerek 01 Haziran 1963 tarihinde Bursasporu kurdular. Beş Bursa takımının birleşerek Bursasporu oluşturması, köklü bir futbol geleneği olan İnegöl’de ve İnegöl dışında yaşayan İnegöllüler tarafından sevinç ve ilgi ile karşılandı.


Bursaspor taraftarlığının, Bursa merkezde yaşayan İnegöllüler de ilk günden itibaren oluştuğu, Bursaspor Net Sitesi 09.08.2002 tarihli Merhum Turgut Yaşar Genç röportajında görülüyor. 1935 İnegöl doğumlu, 1952 yılında Bursa’ya yerleşip, 27.10.1952 tarihinden itibaren Merinos fabrikasında işçi olarak çalışıp Merinos Güreş Takımında sporculuk da yapan Turgut Yaşar Genç Bursaspor Amigoluğuna giden süreci şöyle anlatıyor.

“Bursaspor kurulmadan önce Bursa’daki amatör futbol maçları çok zevkli geçerdi. Ben ve arkadaşlarım İnegöl İdmanyurdu’nun başarısı için tezahüratlar yapıyorduk. Yaptığımız tezahüratlar, Salih Kiracıbaşı’nın çok hoşuna gitmiş. Bu arada Bursaspor kuruldu ve ilk başkan Kiracıbaşı oldu. Bursaspor kurulunca Bursa’da yaşadığım için ben de kendimi Bursaspor’lu hissettim. Bursaspor maçlarına gitmeye başladım. Toplum beni Amigo Yaşar olarak tanımaya başladı.

1963 yılında Salih Kiracıbaşı bana ‘Yaşar bizim amigomuz sensin. Sen olursan biz bundan gurur duyarız ve senden çok faydalanırız’ dedi. Benim Bursaspor Amigoluğum işte böyle başladı.”

Karşılıklı güven ve sevgi ortamının kısa sürede oluştuğu görülüyor. Yaşar Turgut Genç bu görevi, vefat ettiği 17 Ekim 2004 tarihine kadar yerine getirmiştir.

Kuruluş sonrası tekil ya da gruplar halinde, Bursaspor maçlarını izlemeye İnegöl’den Bursa’ya giden bir kitle oluştuğunu değerli büyüklerim söylerlerdi. Aynı şekilde ülkemizdeki üç büyüklerin taraftarı olma geleneğine rağmen, herhangi bir üç büyük takımı tutmayıp yalnızca Bursaspor taraftarı olan birçok İnegöllüyü de biliyoruz. Bursasporluluğu çocuklarına Mesut ve Ersel vb. isimler koyarak pekiştiren İnegöllüler de az sayılmaz.

Bursaspor kulübü de bu sevgiyi karşılıksız bırakmazdı. Başından itibaren hemen her yıl, İnegöl’de ilçe takımları ile “Dostluk Maçları” yapıldı. Aynı şekilde sezon başı ya da devre aralarında kısa süreli kamplar da ilçemizde yapılırdı. Bu maçlar ve kamplar ilçe halkına, Bursaspor’u ilçede izleme olanağı sağladığı gibi, Bursaspor sevgisinin ilçedeki gelişimine de önemli katkı yaptı.

Yüksek İnşaat Mühendisi Merhum Recep Mercan “199” üye numarası ile Bursaspor Kulübünün bilinen en eski İnegöllü üyesidir. 2009-2010 Sezonundaki Bursaspor’un Süper Lig Şampiyonluğu tüm ülkede olduğu gibi ilçedeki Bursaspor sevginin artmasına katkı sağladı.

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ve arkadaşlarının Mayıs 2013’de “İnegöl Bursaspor Taraftarlar Derneği”ni kurması, Bursaspor ile İnegöl’ün ilişkilerin kurumsal bir kimlik kazanmasını da sağladı. 29.12.2020 tarihli görüşmemizde; Başkan Sezai Çelik “Derneğin üye sayısının 200, İnegölde yaşayan Bursaspor Kulübü Kongre Delegesi sayısının da 130 olduğunu fakat bu sayıyı 500’e ulaştırmayı hedeflediklerini belirtti.

Bursa Kent Kültürü Derneği Başkanı Sosyolog Mutlu Çınar’ın katkılarıyla FEDBACK Profesyonel Raporlama sistemleri ile 2018 yılında yapılan ortak çalışmada Bursadaki 17 ilçede 2500 kişiye “Hangi Şampiyon Takımın Taraftarısın” sorusu soruldu. İnegöl’de “Bursaspor Taraftarıyım” cevabı % 19.81 olarak çıkmış görülüyor.

  • Salı 15.9 ° / 6.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 10.3 ° / 4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.3 ° / 1.6 ° Güneşli