• BIST 100

    9946,53%0,31
  • DOLAR

    32,38% -0,18
  • EURO

    34,76% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2435,17% -0,13
  • Ç. ALTIN

    3936,91% -1,02

Eyüp Yaşar


KAMUDA TAŞIT SALTANATINA SON!


Son günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak´ın gündeme getirdiği makam araçlarında ‘tasarrufa´ gidilecek açıklaması gündeme bomba gibi düştü.

Hatta Bakanlık kamu kuruluşlarının 14 Eylül´e kadar acil olarak listeleri göndermelerini istedi.

Ülkenin ekonomik buhranda olduğunu da varsayarsak bu öneri açıkçası ülkedeki her kesim tarafından gayet olumlu karşılandı.

Ben şunu sormak istiyorum mademki makam araçlarının israf olduğunu düşünüyordunuz? Neden daha önce böyle bir tasarrufa gitmediniz? İllaki Ülke Ekonomik olarak zorluk çekmesi mi gerekiyor ki bu tarz tasarruflar yapılsın?

Dile kolay tam 110 bin 137 adet taşıt bulunuyormuş kamuda. Üstelik yerel yönetimler dışında. Yani sadece taşıt kamburu, yılda milyonlarca liranın Hazine kasasından çıkmasına yol açıyor. Daha net bir ifadeyle 2017 yılında 1 milyar 100 milyon lira harcama yapılmış kamu araçlarına!

Baktığımız zaman çok yerinde, çok isabetli bir adım gibi duruyor. Ancak biraz da geç kalınmış. Çünkü yıllarca lüks ve ithal makam araçları devletin sırtına yüktü.

Belediyelere gelecek olursak oradaki israf  daha vahim boyutlarda. Bazı Belediyeler var ki, birim sorumlusunun bile altında makam aracı var. Buda yetmezmiş gibi devletin araçlarını kendi özel araçları gibi kullanıyorlar.

İsrafın hat safhalarda olduğu Ülkemiz ´de bu sorunların yeni ortaya çıkması da ayrı bir tartışma konusu!

Ben birileri gibi Hollanda Başbakanı bisikletle işe gidiyor. Kanada Başbakanının makam aracı bisiklet demeyeceğim. O ülkelerle bizim ülkemiz arasında gelişmişlik olarak çok seviye farkı var. Ümit ediyorum bir gün bizde o konuma geliriz ama şimdilik çok zor!

Beni sevindiren nokta ise geçte olsa bunun farkına varılması oldu. Milyonluk araçlar yerine daha makul, hatta üretebilirsek yerli ve milli araçların kullanılması, Ülkenin refahı için daha hayırlı olacaktır.

Eyüp Yaşar

 

 

  • Pazartesi 19.2 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 20 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 17 ° / 11 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı