• BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42

Eyüp Yaşar


SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARINA DİKKAT


Birçoğumuz, gün içerisinde sosyal medyada paylaşım yapıyoruz. Peki, sosyal medyada paylaştığımız kişisel verilerin, bizi maddi ve manevi zarara uğratacağını düşündük mü?

Sosyal medyanın yoğun kullanılması sosyal paylaşım sitelerinin kullanıcılarına yönelik hakaret, kişisel haklara saldırı gibi olayları artırıyor. Sosyal medyada paylaşılan yazı ve görsel materyallerin kullanıcıların hakkında dava açılmasına kadar uzanıyor.

Sosyal medyada paylaşılan içeriklerin hakaret, taciz vb. gibi suç unsuru taşıması halinde aynı gündelik hayatta olduğu gibi hatta daha ağır cezalar doğurabileceğini biliyor muyuz?

Sosyal medya hesaplarının hayatımıza girmesinin ardından, bu hesaplar pek çok davada delil olarak kullanılmaya başlandı. Sosyal medya hesaplarında kullanılan görüntü ve fotoğraflar, cinayet davalarından tutun da boşanma davalarına kadar, tazminat davalarından tutun da iş davalarına kadar pek çok davanın delilleri arasında yer almaya başladı.

Peki, sosyal medya hesaplarından paylaştığımız fotoğraflar veya beğendiğimiz yazılar işten atılmamıza neden olabilir mi?

Yargıtay, önüne gelen bir dosyada, sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımların işten atılmaya neden olup olmayacağını tartıştı. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, devlete ait bir bankada görevli personelin sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarla çalıştığı kurumu küçük düşürmesi iddiasıyla yapılan iş akdi feshinin hukuka uygunluğunu değerlendirdi.

Başka bir örnekte Bursaspor´un küme düşme korkusu yaşadığı yani 2017 Mayıs´ında Trabzonspor maçı öncesi Başkan Ali Ay hakkında küfür içeren paylaşımda bulunan Uzman Çavuş Süleyman Özden gösterile bilir.  Tweet´i gören Bursaspor Başkanı Ali Ay kendisinden şikâyetçi olmuştu. Bunun akabinde Sülayman Özden´in meslekten ihracı gündeme gelmişti ve Bursaspor taraftarları kampanya başlatarak Ali Ay´ın şikâyetini geri almasını sağladılar. Bir anlık öfkeyle yapılan bir paylaşımın bir ömür sürecek cezası olabilir.

Sosyal Medya kullanıcılarının hiç akıllarına bile getirmeyecekleri soruşturma ve davalara maruz kalmamak için sosyal medya kullanımında dikkatli olmalıdır.

  • Salı 15.9 ° / 6.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 10.3 ° / 4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.3 ° / 1.6 ° Güneşli